۳۰ آبان ۱۳۸۵
لایحه الحاق جمهوری اسلامی به کنوانسیون تبعیض علیه زنان

 

چندی پیش در خاطرات آیت الله جنتی خواندم که نوشته بود بدترین خاطره ی دوران شورای نگهبان وقتی بود که لایحه ی الحاق جمهوری اسلامی به کنوانسیون تبعیض علیه زنان به شورای نگهبان آمده بود. جوری هم گفته بودند که گویا همه ی موازین شرعی در آن لایحه نادیده گرفته شد. در همان ایام برای توضیح مسأله با آیت الله یزدی صحبت کردم و به پیشنهاد ایشان نامه ای نوشتم که عیناً اینجا آن را می آورم تا مورد قضاوت قرار گیرد. نمی دانم چرا این لایحه بدترین خاطره آقای جنتی بوده است. شاید ریشه در نادیده گرفتن زنان دارد!

 

حضرت آیت الله جناب آقای یزدی

عضو محترم فقهای شورای نگهبان

 

با سلام

پیرو مذاکره مورخ ۲۵/۱۲/۱۳۸۰ با حضرتعالی در خصوص "لایحه الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون محو کلیه اشکال تبعیض علیه زنان" همان گونه که استحضار دارید، بسیاری از کشورهای اسلامی، از جمله اردن، اندونزی، مصر، عراق، لیبی، بنگلادش، کویت، مالزی، مراکش، پاکستان، عربستان سعودی ضمن پیوستن به کنوانسیون مذکور، شروطی را برای دولت های متبوع خود قائل شده اند.

وجه غالب شروط کشورهای اسلامی در حق تحفظ، بحث تقدم شریعت اسلامی بر مفاد کنوانسیون و به عبارتی عدم اجرای مفاد کنوانسیون در مواردی که با شریعت اسلامی مغایرت دارد، می باشد.

بر همین اساس، دولت جمهوری اسلامی نیز که مشروعیت دینی خود را در گرو رعایت و اجرای احکام و قوانین اسلامی می داند، دقت و اهتمام لازم را در تدوین لایحه فوق به عمل آورده و در بند "الف" لایحه تقدیمی به مجلس شورای اسلامی مقرر نموده است: "مفاد کنوانسیون در مواردی که با شرع مقدس اسلام مغایرت نداشته باشد لازم الاجراست." که با این وصف به نظر نمی رسد اشکالی بر پیوستن ج.ا.ا به کنوانسیون باقی بماند.

استحضار دارید عدم الحاق به کنوانسیونی که بیش از ۱۶۰ کشور جهان بدان ملحق شده اند آن هم با ذکر حق تحفظ و اعلام عدم قابلیت اجرای مواردی از کنوانسیون که با شرع مقدس اسلام در تعارض است، می تواند آثار سوء سیاسی بین المللی بر نظام جمهوری اسلامی ایران در پی داشته باشد.

با توجه به مطالب فوق الذکر مستدعی است عنایت لازم نسبت به لایحه ی الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون محو کلیه اشکال نبعیض علیه زنان مبذول فرمایند.

                                   سید محمد علی ابطحی  

 

۲۹ آبان ۱۳۸۵
گزارشی از آخرین وضعیت انتخابات شوراها

 

امروز با جمعی از دوستان قرار جلسه ای با آقای خاتمی داشتیم. موضوع جلسه هیچ ربطی به انتخابات نداشت. قبل از جلسه آقای خاتمی از موسوی لاری خواست که گزارشی از آخرین وضعیت انتخابات بدهد. اهتمام ویژه ی آقای خاتمی و پی گیری جدی مسائل انتخاباتی، نقطه ی قوت و امید این انتخابات است. آقای موسوی لاری گزارشی از انتخابات خبرگان و تصمیمات مجمع روحانیون مبارز داد. بعد از آن بحث اصلی در مورد انتخابات شوراها مطرح شد. آقای موسوی لاری که از تأثیرگذاران ائتلاف اصلاح طلبان است، می گفت این بار بر خلاف دفعه های گذشته در استان ها احزاب مختلف اصلاح طلب به خوبی با یکدیگر همکاری می کنند و گروهها ائتلاف خوبی به وجود آورده اند. هیأت نظارت مجلس شورای اسلامی برای تأیید صلاحیت ها در تهران و شهرستان ها یکسان عمل نکرده است. در تهران تقریباً لیست اصلاح طلب ها تأیید صلاحیت شده است ولی در خیلی از شهرستان ها افرادی که سرشناس بوده اند و وجود آنان به لیست ها معنای سیاسی می دهد را حذف کرده اند. البته در همه ی شهرستان ها برای اصلاح طلب ها امکان ارائه ی لیست وجود دارد ولی صلاحیت چهره های سرشناسشان توسط هیأت نظارت رد شده است. توصیه ی ستاد این بوده که افراد تابلودار سیاسی در شهرستان ها کاندیدا نشوند؛ شاید برای این که آنان برای انتخابات مجلس کارآمدترند. تا به امروز ستاد ائتلاف تهران و همه ی شهرستان ها قصد شرکت در انتخابات را دارند. صفدر حسینی هم می گفت از طرف ائتلاف، دیروز با هیأت مرکزی نظارت دیدار داشته اند؛ قول داده اند مشکلات شهرستان ها را حل کنند. خدا کند چنین باشد. تا به حال در جلسه اول، ستاد اسامی ۶ نفر از ۱۵ نفر را قطعی کرده است و در جلسه ی بعدی هم که احتمالاً در همین هفته است بقیه ی لیست را تکمیل می کنند. یکی از دوستان که در نظر سنجی پارسال هم نقش داشت، گزارشی از نظر سنجی ها برای میزان شرکت در انتخابات را داد. به آن دوست محترم گفتم نظر سنجی های انتخابات ریاست جمهوری خیلی همه را فریب داد. کلی هم ناراحت شد. می گفت که ما در روستاها امکان نظر سنجی نداشتیم. خدا کند موج فریب نظر سنجی ها از دو طرف، که اتفاقاً خیلی هم با هم فرق دارد، بر تأثیر گذاران این دوره انتخابات تأثیر منفی نگذارد.

 

۲۸ آبان ۱۳۸۵
عرب های خوزستان

 

دیروز مردم خوزستان جنازه ی مرحوم حاج سید علی عدنانی را تشییع کردند. وی از رهبران عرب بود و ساکن خرمشهر. اولین بار با ایشان در قبل از انتخابات دور اول آقای خاتمی تلفنی صحبت کردم. همه می گفتند روحانی جوانی است که بیشترین تأثیر را در مردم عرب خوزستان دارد. وقتی به ایشان زنگ زدم، با صفای خاصی گفت نگران رأی خرمشهر نباشید، همه به آقای خاتمی رأی می دهند. از آن پس او را در دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی زیاد می دیدم. همیشه از قهرمانی های مردم عرب خوزستان حرف می زد. عرب های خوزستان از ایران درست ترین اقوام ایران هستند. نفت، سرمایه ی اصلی کشورمان ایران، در خوزستان است و عرب ها از بهترین محافظان این آب و خاک و سرمایه های آن هستند. متأسفانه بسیاری از آنان در فشار معیشتی فراوانی هستند. یکی از پروژه هایی که مرحوم عدنانی خیلی تعقیب می کرد و چند جلسه برای پیگیری آن به ریاست جمهوری آمد، این بود که کولرهای دست دوم را از کشورهای عربی خریداری کند و به طور مجانی در اختیار بخشی از مردم خوزستان که در آن گرمای طاقت فرسا امکان سرمایش ندارند قرار دهد.

واقعیت این است که عرب های خوزستان از چند سو مورد ستم قرار گرفتند؛ یکی از سوی کسانی که به نام آنان به مسأله ی خطرناک تجزیه طلبی دامن می زنند. عرب های خوزستان خود را ایرانی اصیل می دانند و هیچگاه در طول تاریخ به تجزیه طلبان روی خوش نشان نداده اند. از سوی دیگر کسانی حرف های تجزیه طلبان را بهانه می کنند و بر مردم عرب ایران دوست خوزستان فشارهای سیاسی می آورند. این نوع رفتارها به سود تجزیه طلبان است که دنبال بهانه می گردند. مهمترین خدمت دستگاه های دولتی رسیدگی به وضعیت معیشتی مردم خوزستان و به خصوص عرب های وفادار به ایران است. از تلخ ترین روزهای زندگی سیاسی ام ایامی بود که نامه ای به امضای من جعل کردند و به تحریک مردم دوست داشتنی عرب خوزستان دست زدند. هیچگاه از آنان نمی گذرم که به نام من باعث آسیب دیدن عرب های خوزستان شدند. درگذشت دوست خوبم مرحوم عدنانی را مناسبتی دیدم که عرض ارادت مجددی به پیشگاه مردم خوب و دوست داشتنی عرب خوزستانی کنم و برای او که یار خوبی برای عرب های خوزستان بود، تقاضای علوّ مقام از درگاه احدیت نمایم.

 

۲۷ آبان ۱۳۸۵
مکس

 

تیتراژ پایانی فیلم "مکس" را دیده اید؟ همه ی کسانی که در آن فیلم طنز از سوی سازمانهای مختلف با برپائی مراسم هنری مخالفت داشته اند، برخلاف سخنان و نظرات خود در فیلم در تیتراژ پایانی فیلم، مختصر تکان موزونی به خود می دهند. اگر روزی باشد که همه آنچنان که هستند بتوانند رفتار کنند، صداقت جای ریاکاری را نخواهد گرفت؟!

 

۲۶ آبان ۱۳۸۵
مراسم خاطره انگیز سالگرد علامه محمد تقی جعفری

 

چند روز پیش آقای صدرا صدوقی نوه ی علامه محمد تقی جعفری یادآوری کرد که پنجشنبه – دیروز – سالگرد ایشان است و در کتابخانه ی استاد مراسم کوچکی برقرار است. دیروز رفتم. جمع اندکی که قرابت فکری با ایشان داشتند، حاضر بودند. علامه ی جعفری از معدود کسانی است که همه ی نحله های فکری و سیاسی به دلیل تسلط  فوق العاده او بر فلسفه و عرفان، به وی احترام میگذارند. معروفترین حوزه کاری وی مربوط به تفسیر اشعار مولانا است. تفسیر نهج البلاغه او هم کار بزرگ علمی معاصر است. من اولین بار در دوران نوجوانی، سالها قبل از انقلاب، ایشان را در یکی از دانشگاههای شمال دیدم. در حال سخنرانی سیگار میکشید. بی ریا و بی رودربایستی. با همان لهجه ی ترکی حرفهای پیچیده فلسفی میگفت که با آن سن و سال بی آنکه بفهمم چه گفته، فهمیدم خیلی حرفهای مهم علمی زده است. البته بعدها فهمیدم که خیلی از بزرگترها هم همین احساس من را داشته اند. سال دوم بعد از انقلاب که من مدیر برنامه های صدا و سیما در مشهد بودم، از ایشان دعوت کردم که در استودیوی تلویزیون مشهد تفسیر نهج البلاغه بگویند. من و دو سه نفر دیگر هم به عنوان مستمع کنار ایشان مینشستیم که جلسه کمی شکل تلویزیونی پیدا کند. یک روز ایشان به من گفتند من عادت ندارم با دوربین حرف بزنم، باید شاگردهایم باشند تا بتوانم حرف بزنم. این جوری مصنوعی است. من هم که به دلیل سن جوانی خواستم خودشیرینی کنم، گفتم خوب به ما نگاه کنید، فکر کنید شاگردتونیم. لبخندی زدند و گفتند که مصنوعی در مصنوعی میشود. آقای فضل الله صلواتی که از مبارزان نواندیش سالیان قبل از انقلاب است و از نمونه های مثال زدنی مقاومت در برابر شکنجه های ساواک بود، داماد آقای جعفری است. ما در مشهد که بودیم همواره از نام ایشان الهام میگرفتیم و برایمان خیلی بزرگ بود. یکبار در حمله ی گاز انبری به ملی مذهبی ها در سال ۷۹ او را هم گرفتند. وقتی همسرش، دختر علامه ی جعفری در مورد آقای صلواتی با من به عنوان رئیس دفتر رئیس جمهور حرف میزد و من نمیتوانستم کاری بکنم، داشتم از خجالت آب میشدم. دیشب ایشان راهم دیدم و ابراز ارادتی مجدد کردم. از علامه جعفری ۹۶ کتاب علمی باقی مانده است. بی شک ایشان از ماندگارترین چهره هایی است که دنیای اندیشه و فکر ایرانی هیچگاه نمیتواند او را فراموش کند.

 

۲۵ آبان ۱۳۸۵
شهادت امام صادق علیه السلام

 

فردا سالروز شهادت امام جعفر صادق علیه السلام است. مکتب تشیع در جهان به عنوان مکتب جعفری شناخته میشود و فقه شیعی به عنوان فقه جعفری نام گرفته است؛ از این رو علاوه بر آنکه امام جعفر صادق علیه السلام یکی از ائمه معصوم شیعه است، جایگاه ویژه ای در مکتب تشیع دارد. بیشترین احادیث و روایات شیعه که مبنای فقه این مذهب را تشکیل داده از آن بزرگوار است زیرا از یکسو ایشان توانستند با عمر طولانی 70 سال این مکتب را پایه گذاری کنند و از سوی دیگر در دوران تغییر خلافت اموی به عباسی زندگی میکردند که درگیری های حکومتی به ایشان فرصت نشر آثار شیعی را داد. اما در نهایت منصور دوانیقی به جایگاه عمیق ایشان در جامعه اسلامی پی برد و در 25 شوال سال 148 قمری آن بزرگوار را به شهادت رساند. شهادت امام اندیشه و بنیانگذار فقه و مکتب جعفری را به ملت بزرگ ایران و علاقمدانش در جهان تسلیت میگویم.

 

۲۴ آبان ۱۳۸۵
آقای اصغرزاده

 

آقای اصغرزاده از دوستان قدیم ماهاست. مشکلات تهران بزرگ باعث می شود که کمتر دوستان را ببینم. ایام انتخابات این خوبی را دارد که مطمئنم از میان دوستان، آقای اصغرزاده را می شود در تلویزیون دید و رفع دلتنگی کرد و سخنانش را در فصل انتخابات در کیهان خواند.

چند روزی است که به کمک تلویزیون به خصوص برنامه ی پرجاذبه و پربیننده ۸:۳۰ حسابی رفع دلتنگی شده و نه تنها تصویر ایشان را مرتب می بینیم که صدایشان را هم می شنویم.

درست مثل چند سال پیش و به هنگام انتخابات شوراهای فعلی!

 

۲۳ آبان ۱۳۸۵
چهره های ماندگار

 

انصافاً کاری که صدا و سیما در تجلیل از چهره های ماندگار می کند، قابل تقدیر است. من دیشب پخش مستقیم آن را از صدا و سیما می دیدم و از دیدن افتخارات ملی کشورمان لذت می بردم. امکانات تبلیغاتی گسترده صدا و سیما پشتوانه ی خوبی است که می تواند ماندگار شدن چهره های ملی را تثبیت کند. واقعیت این است چهره های ملی مربوط به هیچ حکومتی نیست، چهره های ماندگار سرمایه های ملی هر کشوری هستند. همه اثرهای بزرگ ماندگار کشورمان که ایران را در طول تاریخ سربلند نگه داشته، مخلوق افرادی بوده است که ماندگاری نام و یاد آنها باعث دلگرمی نسل های بعدی شده است. نگاه گذرا به افرادی که به عنوان چهره های ماندگار معرفی شدند حکایت از این می کرد که لیست ماندگاران، لیستی ملی است. همه بزرگ بودند ولی شنیدن صدای محمد نوری و دیدن چهره ی او خیلی خاطره انگیز بود. اگر به کارهای دیگر صدا و سیما ایراد داریم ولی نمی توان این کار ملی را تحسین نکرد. افراد و جریانات در کشوری می آیند و می روند اما تلاش برای ماندگاری چهره های علمی و فرهنگی کشور که افتخار تاریخ ایران هستند، می تواند ایران را ایران نگه دارد.

 

۲۲ آبان ۱۳۸۵
جلسه مجمع روحانیون و انتخابات

 

دیشب جلسه ی مجمع روحانیون مبارز بودم. در مورد خبرگان بحث بود. تازه امروز و فردا قرار است شورای نگهبان نظر خود را بدهد ولی حدود دو هفته پیش از اعلام نظر شورای نگهبان آیت الله مشکینی طی نامه ای لیست جامعه مدرسین قم را برای علمای بلاد فرستاده است و در روزنامه ها هم تبلیغ شد. آیت الله توسلی می گفت در پاسخ نامه ی آقای مشکینی، نامه ی مهمی به ایشان نوشته است. در آن به ملاقاتش با جامعه ی مدرسین قم اشاره کرده که از سوی امام مأموریت داشته به آن جلسه برود و نظرات امام را در مورد انتخابات و عدم دخالت جامعه ی مدرسین در انتخابات استانها را به آنان ابلاغ کند. آنچنانکه آیت الله توسلی تعریف می کرد نامه ی تاریخی است که به هر دلیل فعلاً قصد انتشار آن را ندارد.

آقای موسوی لاری گزارشی امیدوار کننده از روند کار ستاد انتخابات اصلاحات را داد و معتقد بود می توان لیست تقریباً واحدی از اصلاح طلبان را در انتخابات شوراها دید. گزارش شهرستانها طبق معمول سنواتی از رد صلاحیت گسترده حکایت داشت؛ البته تقریباً در همه ی شهرستان ها هنوز کسانی هستند که بتوانند در لیست جریان اصلاح طلب قرار بگیرند ولی بررسی های اولیه نشان می دهد که افرادی که زمینه ی رأی در استانها داشته اند، با دقت و آگاهی، عدم تأیید صلاحیت گرفته اند.

چه قدر حوادث انتخابات در همه ی دورانها مثل هم شده! انگاری همین سه سال قبل بود که عین این حرفها در قبل ار انتخابات مجلس شورای اسلامی رد و بدل می شد!

 

۲۱ آبان ۱۳۸۵
پیروزی دموکراتها می تواند خشونت خواهی جهانی را متوقف کند

 

پیروزی دموکرات ها در انتخابات آمریکا آغازی برای به حاشیه رفتن جنگ طلبی و خشونت جهانی تلقی می شود. از فجایع بزرگ تاریخی دهه ی گذشته مسابقه به قدرت رسیدن جریانات خشونت طلب در سطح جهانی بود. این مسابقه می توانست انسانیت را نابود کند. مهمترین این انتخابها، به قدرت رسیدن بوش بود که از پایگاه اعتقادی به بدترین نوع خشونت و جنگ افروزی اعتقاد داشت. با انتخاب بوش، همه جنگ افروزان جهان به کمک وی شتافتند. بهترین زمینه ی رشد بوش توسط بن لادن با حوادث ۱۱ سپتامبر فراهم شد. این مسابقه ی آدم کشی که شروع شد، انسان ها بی گناه در سراسر دنیا قربانیان این بازی شدند. مردم عراق و افغانستان و فلسطین بیشترین هزینه را دادند. بعد از آغاز این مسابقه شاید در پاسخی انتقام جویانه به روش جنگ افروزی بوش به عنوان بزرگترین قدرت دنیا، انتخاب های دیگر دنیا به خصوص در خاورمیانه و آمریکای لاتین و حتی در پایگاه مذهبی واتیکان در چارچوب این مسابقه ی خشونت برگزیده شدند و بشریت را به سمت جنگ نا خواسته و اعلام نشده ای سوق می داد.

پیروزی دموکرات ها در آمریکا، از این جهت نوید بخش و پراهمیت است که می تواند نقطه ی توقفی بر این مسابقه ی خطرناک در سطح جهان باشد؛ حتی اگر چه به دلیل ارتباط فراوان تر دموکرات ها با صهیونیست ها، سیاست های خاورمیانه ای و ایرانی آمریکا احتمالاً تغییری نخواهد کرد.

 

8 4        ۱   ۲    ۳       3  7
© Copyright 2003-2023, Webneveshteha.com. All rights reserved.