۲۳ مرداد ۱۳۸۴
کتاب مهم تاریخی
در هیاهوی تغییر دولت، یک اتفاق مهم تاریخی افتاد و آن انتشار کتاب وظیفۀ دشوار نظارت بر اجرای قانون اساسی بود. این کتاب مجموعۀ مکاتبات و نظریات حقوقی هیأت پیگیری و نظارت بر اجرای قانون اساسی در سال های ۱۳۸۴-۱۳۷۶ است.
بخش اول این کتاب: ساختار هیأت. بخش دوم: مسائل مربوط به اصلاح قانون اختیارات رئیس جمهور و لایحه معروف آن. بخش سوم: پی گیری اجرای اصول قانون اساسی. بخش چهارم: جایگاه و صلاحیت قانونی نهادها. بخش پنجم: حقوق مدنی، سیاسی و شهروندی. بخش ششم: مطبوعات. بخش هفتم: اقلیت ها. بخش هشتم: انتخابات، مصونیت پارلمانی، رد اصلاحات ها. بخش نهم: اصل ۵۳ قانون اساسی. بخش دهم: گزارش واله و عدم اجرای قانون اساسی. بخش یازدهم: حقوق بشر.
در بخش پنجم نامه های تکان دهنده ای از شخصیت های مهم سیاسی و یا گزارش رسمی جلسات مهم هیأت مثل تظلم خواهی آقای قاضیان، ممنوع الخروج ها، خانم شیرین عبادی و وبلاگ نویسان، عزت الله سحابی، عباس عبدی، شکنجه منجر به فوت، هاشم آغاجری، زرافشان، گنجی، ملی مذهبی ها، خانوادۀ مرحوم بازرگان، خانوادۀ زندانیان، خانم صابر، طبرزدی، کدیور، امیر انتظام، مدیران شهرداری تهران آمده است. در همین بخش شکایت از دادگاه ویژه، حکم قضایی در مورد رابطه نامشروع، نحوه بازداشت یکی از نمایندگان مجلس، محکومیت فردی به پرداخت خمس اموال، ممنوع الورود کردن یک شهروند در یکی از شهرستان ها، ماجرای کوی دانشگاه، جرم سیاسی، اهل سنت، نیز آمده است که همه در پی ارجاع نامه های مختلف افراد به آقای خاتمی و ارجاع ایشان بوده است.
این کتاب می تواند به صورت مستند ماجرای هر ۹روز یک بحران را نشان دهد. ضمن آن که بخشی از آن چه که می گفتند خاتمی بگوید و چرا با مردم در میان نمی گذارد در این کتاب آمده است.
برای خود من که تقریباً شاهد همۀ این مطالب و بسیاری دیگر از مکاتبات که متأسفانه با طبقه بندی محرمانه و بالاتر از آن رد و بدل شده، بوده ام. نیز این مجموعه تکان دهنده بود.
این نکته غیر قابل توجه است که متن نامه ها توسط دکتر مهر پور نوشته شده که هم حقوق دان سرشناس و برجسته ای است و هم یزدی است وطبعاً نمی تواند به شجاعت مشهور باشد!
این کتاب توسط انتشارات ثالث منتشر شده است.