۱۳ مرداد ۱۴۰۱
در کنارهی محرم (۶)مناسک حسینی و جدایی دین از سیاست:
از سالهای خیلی دور دو مکتب استراتژیک در حوزه مداحی و منبر در محرم وجود داشت.
یکی گروهی بودند که معتقد بودند مرثیهسرایی و روضهخوانی بر امامحسین برای تحریک احساسات است و مهم عرض ادب و یا گریاندن مردم است.
وظیفه روضهخوان را حلقه وصلی میدیدند که باید وقایع عاشورای سال ۶۰ را بگوید و مردم با این ذکر مصیبتها فراموش نکنند که امامشان چه مظلومانه در کربلا شهید شد.
بعد از این مرحله و با تکیه به مظلومیت امام حسین در کربلا، صرفا بر حقانیت مذهب شیعه تأکید میکردند و به ثواب روضه بسنده میکردند.
این را شاید در اصطلاح بعد انقلاب روضههای سکولار بنامند.
در مقابل این تفکر همیشه کسانی بودند که بر به روز شدن حوادث کربلا تأکید داشتند. از قبل از انقلاب، بعضی از این ادبیات در برابر رژیم شاهنشاهی استفاده میشد.
روحانیون طرفدار امام و مداحان انقلابی و سخنرانان مذهبیِ به روز، مرتب تأکید میکردند که یزید زمان خود را باید بشناسی.
حسین را باید در این دوران بیابی. کربلا را کلاس درسی برای بشریت میدانستند که از همه حوادث آن باید برای امروز درس گرفت.
دکتر شریعتی در فراخوانی به امام حسین عصری بیشتر از دیگران اصرار داشت. برای همه سکانسهای حرکت امام حسین، تعبیر و تفسیری میکرد که بتواند در امروز به جامعه الهام بخشی کند.
مشهورترین عبارتی که همیشه شریعتی از آن با عنوان حدیث استفاده میکرد، کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا بود. همه جا را کربلا میدانست و همیشه را عاشورا.
این تفکر در بحبوحه انقلاب بیشتر اوج گرفت. محرم سال ۵۷ تقریبا اثری از مداحیها و منبرهای سکولار نبود. چه با اختیار و چه به خاطر جو موجود در آن ایام.
عاشورا و عزاداریهای آن سرمایه اصلی مبارزه و انقلاب شد. از دریچه هیئت و روضه و مساجد که به مثابه یک حزب تمام عیار و پر مخاطب رفتار میکرد، انقلاب اسلامی فراگیر شد.
دیگر تقریباً در اوان انقلاب روضه و هیئت سکولار معنا نداشت.
اما اکنون پس از دههها از شروع انقلاب، دوباره به شکل پررنگی در حوزه دین جریانات معتقد به جدایی دین از سیاست بر منابر و هیئتها سایه افکنده است.
بسیاری از هیئتهای پر جمعیت در سراسر ایران و به خصوص تهران و مشهد، شرط موفقیت خود را، عدم دخالت و حمایت و طرفداری از حکومت میشمارند. این یک ادعا نیست.
روحانیون و مراجعی پر نامی هم از این جدایی دین و سیاست و یا عدم دخالت و حمایت و ورود مناسک مذهبی به سیاست حمایت میکنند و این به اعتقاد جمعی، خطر؛ و به اعتقاد جمعی، راه نجات دین است.